Legyen ugyanolyan tartalmas, mint most, de teremjen kétszer annyit !
A makói vöröshagyma ekkor verhetné minden versenytársát. Ehhez
újfajta kell, amelynek nemesítése tízmilliókba kerül. Más a helyzet, ha a
Givaudan makói üzeme tényleg igényt tart a hagymaporra. (A makói hagyma
szárazanyag tartalma duplája a külföldi hibridekének. Ezért hagymapor
előállítására ideális.)
150 hektáron áll a hagyományos makói vöröshagyma
vetésterülete, több éves csökkenés után. Ha az a cél, hogy a fajta megmaradjon,
és termesztése több embernek adjon megélhetést, segítségre van szükség.
– A hagyományos makói vöröshagyma beltartalmi értékével
nincs semmi baj, de ma már keveset terem: 25–30 tonnát egy hektáron – mondja
Pásztor Vilmos, a terméktanács elnöke. Más fajták 60–70, olykor 80–100 tonnát
is hoznak. Még a makói bronz is maximum 40–50 tonnára képes. Tehát a makói
hagyma előállítási költsége magasabb. Ez az oka annak, hogy azt látja a
vásárló, hogy 1 kiló makói hagyma 149 forintba kerül, ugyanennyi, de más
fajtából csupán 99-109 forint.
Tavaly program indult a Hagyma Terméktanács, a
szakminisztérium és a fajtafenntartó részvételével. A tökéletes megoldás az
lenne, ha olyan új makói fajtát sikerülne nemesíteni, amelyiknek a beltartalmi
értéke változatlan, és dupla annyi terem belőle. Egy ilyen hagymát régóta
várnak Makón. A hagymakutató állomás korábban időről időre előállt új
fajtákkal, de ezeket alig használták a termelők, be sem bizonyosodott, mire
képesek. Azóta az állomás megszűnt, a városban nem folyik nemesítés, és
valószínűleg több tízmillió forint befektetésre lenne szükség a hagymanemesítés
újra indításához.
Forrás: delmagyar.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése