Csak a 100 százalékosan hazai alapanyagból készült termékeket illeti meg jövőben a magyar termék megnevezés egy új rendelet alapján.
MINEK NEVEZZELEK ? |
Kiszorul a magyar termékek közül a hurka és a marcipán is.
A kormány szerdai ülésén elfogadta a magyar-termék-rendeletet
- jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön reggel az
MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszter a rendelet lényegét
összefoglalva közölte: az a magyar termék, amelyik 100 százalékban magyar alapanyagból
készül.
A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint az
minősül magyar terméknek, ha a növényi eredetű élelmiszer alapanyagait
belföldön termesztették, a vadon termő növényt Magyarországon gyűjtötték. Az
állati eredetű élelmiszerekhez felhasznált állatok itt születtek, azokat
határokon belül tenyésztették, dolgozták fel, illetve a halakat honi vizekből
fogták ki, a vadakat pedig Magyarországon ejtették el.
Azokat a termékeket, amelyek magyar és külföldi alapanyagot
is tartalmaznak, ám Magyarországon gyártják azokat, az úgynevezett hazai termék
kategóriába sorolják. Ilyen például a hurka és a marcipán.
origo.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése