"Ha van elég pénzed, ráírják, hogy a terméked magyar."
Kiverte a biztosítékot a múlt heti miniszteri rendelet, mely
a hazai termékek meghatározásába bonyolódott. Az előzményekről itt olvashatsz. Az origo.hu segítségével nézhetünk körül azoknál a
gyártóknál, amelyek „közismerten” hazai terméket állítanak elő. Mit is
gondolnak a miniszteriális betű halomról?
Sót, borsot, de elegendő húst és cukrot sem
lehet Magyarországon beszerezni, többnyire ezért rendelnek külföldről
alapanyagokat a legismertebb magyar termékek gyártói, akik szeptembertől csak akkor írhatják rá termékeikre, hogy az magyar, ha az
összes benne lévő alapanyag hazai. A gyártókat nem zaklatta fel az új
rendelet, szerintük a vaníliás karikára, a gyulai kolbászra vagy a
téliszalámira fölösleges egy újabb embléma.
A
só kiszúrhat az Erős Pistával
A köztudatban magyarnak tekintik a gyulai kolbászt és májast
is, nem számít, hogy van-e rajta még egy címke - mondta Ruck János, a Gyulai
Húskombinát vezérigazgatója, nekünk semmiféle további előnyt nem jelent, ha
ráírjuk, magyar termék.
A Piros Aranyban és az Erős Pistában a paprika biztosan
magyar, a gulyáskrémben a hagyma szintén magyar, a sót viszont nem tudjuk
itthonról beszerezni, Magyarországon ugyanis nincs sóbányászat.
A Téliszalámi elvan a címke nélkül
Szántó Zoltán- a Pick téliszalámit is gyártó Pick Szeged
Zrt. termékmenedzsere- hozzátette, bár fontosnak tartják a magyar termék
megnevezést, a Pick számára ez "valószínűleg nem jelent többletet
gazdasági szempontból". A termékmenedzser szerint a vásárlók az elmúlt
évtizedek tapasztalatai alapján magyarnak tekintik a téliszalámit
A Ropi és a Macskanyelv nem emiatt izgul
Árulja a ropi, zizi, macskanyelv és konyakmeggy
elnevezéseket az ezeket gyártó cég, a kft. ugyanis a céget felszámolják -
mondta Balázs Judit, a Karamell-Snack Kft. felszámoló biztosa. Csak a kalocsai
cég írhatta rá a zacskóra a ropi nevet.
Negró és a Vaniliás Karika
is jól fogy címke nélkül is
Nem jelent semmilyen hozzáadott értéket, ha a Győri Keksz
termékeire, például a Negróra, a Vaníliás Karikára vagy a Pilóta Kekszre
ráírjuk, hogy magyar - mondta Kertész Péter Arnold, a Győri Keksz
tulajdonosának, a Kraft Foods Hungáriának a PR-vezetője. A Pilóta Keksz vagy a
Vaníliás Karika főbb alapanyagai, a gabona, a liszt magyar, de a cukrot
külföldről szerzik be, ha itthon nincs elegendő.
A Pálpusztai Sajtnál
nem költöttek logókra
Habár a csomagoláson nem szerepel, hogy magyar termék, csak
magyar alapanyagokból készítik a jellegzetes szagáról könnyen felismerhető
Pálpusztai sajtot - mondta a sajtot előállító Brevico Kft. vezetője, Forró
Tibor. Hetente hat-nyolcszáz kiló sajtot készítenek kézzel, a gödöllői üzemben,
és Forró Tibor szerint csak magyar tejet használnak.
Akkor mennyi az annyi
, hogyér adják a különféle címkéket?
Ha van elég pénzed, könnyen megoldható, hogy ráírják a
termékedre, hogy magyar. A címke ezért ma már semmire nem biztosíték"
- mondta az egyik élelmiszergyártó cég vezetője. Az emblémák
félrevezethetik a vásárlókat arról, valóban magyar alapanyagokból készült
élelmiszert vásárolnak-e.
Kiváló Magyar Élelmiszer:
minősége "meghaladja a hatályos élelmiszer-szabályozás
kritériumait", de a feltételek között nem szerepel, hogy
magyar alapanyagokból készüljön.
A rendszer
fenntartására évente nagyjából száz-százötvenmillió forintot költ az állam.
Magyar Termék: legalább
51 százalékban magyar hozzáadott értéket tartalmaznak", és a végleges
alakját Magyarországon nyerte el.
A védjegyért a
nevezési díj termékcsaládonként nagyjából százezer forint, majd évente fizetni
kell a védjegyért úgynevezett licencdíjat, amelyet a nettó árbevétel alapján
számolnak ki.
Prémium Hungaricum:
olyan élelmiszer ipari kis- és középvállalkozás megkaphatja, "amely a
magyar hagyományokat tisztelő, egyedi és kiváló termékeket állít el.
A termékbírálatért 20
ezer forintot kell fizetni termékenként.
Magyar Termék Nagydíj:
a terméket akkor tekintik magyarnak, ha itthon állítják elő. Nem számít, ha a
gyártó cég tulajdonosai nem magyarok, vagy például ha élelmiszer esetén
külföldről hozzák az alapanyagokat.
Pályázatonként majdnem
160 ezer forintot kell befizetnie a nagydíjra vágyó cégnek.
Tehát: sem a Pick Szalámi, sem a Gyulai Kolbász, de még a Pálpusztai Sajt sem lehet szeptembertől
Magyar Termék. Legalább is a minisztérium elgondolása szerint.
Ne küldjük vissza megfontolásra a rendeletet, mit
gondoltok?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése