A hőség és az aszály miatt negyedével megnőttek az állattenyésztők költségei, ezért a minisztériumhoz fordultak segítségért.
Nemcsak a kenyér, a hús sem lesz olcsóbb a következő
hónapokban. A háziasszonyok a húsos pultok kínálatát böngészve már
észrevehették, hogy a megdrágult a baromfihús.
A Vágóállat és Hús Terméktanács azt mondja, rövid időn belül
többet kell fizetnünk a sertéshúsért is, és a drágulás nem kerüli el majd az
összes többi hústerméket sem. A hőség és az aszály miatt negyedével nőttek az
állattenyésztők, ezen belül is elsősorban a sertéstartó gazdák költségei
A költségnövekedés nagyobb hányadát a dráguló takarmányok
adják - állítja a Vágóállat és Hús Terméktanács és Szakmaközi
Szervezet elnöke. Németh Antal a drámai adatot alapvetően két összetevővel magyarázta:
az egyik a meleg idő sertéstelepeket ért közvetlen hatása, ami nagyjából 10
százalékos termeléscsökkenést okoz. Ilyenkor a szaporító állományoknál
csökkennek az ivarzások, megtermékenyülési problémák jelentkeznek,
megnehezülnek a fialások, a melegben a tej is kevesebb, a hízóállománynál pedig
a magasabb hőmérséklet étvágycsökkenést, sőt, az anyagcseregondok miatt akár
súlycsökkenést is okozhat.
A szaktárca komplex csomag kidolgozását ígérte, amelyet még
augusztus elején a kormány elé terjeszt.
hirado.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése